Dit blog werd geschreven door Marga van Klinken.

Is het zoals de oprichter van Art of Living Sri Sri Ravi Shankar zegt ook echt mogelijk als één grote Wereld familie met elkaar te leven of is dit een utopie?

Wat geniet ik hier van! Ik zit op de drempel van onze woonark in de middag zon, en voor mij zitten Sunniva en Hilde prachtige folk muziek te maken op hun bijzondere instrumenten. De Zweedse Sunniva speelt op een traditionele nyckelharpa en de Noorse Hilde op een prachtig bewerkte kleine accordeon. Het klinkt magisch samen. Ze hebben afgelopen nacht bij me gelogeerd in ons tuinhuis en speelden gisteravond in Groningen met hun band. Ik voel me bevoorrecht dat ze ook nog even voor mij willen spelen, na een dag toerist spelen in het Rijksmuseum en vlak voordat ze weer naar Schiphol vertrekken.

Afgelopen week waren er meer van zulke mooie momenten. Ons tuinhuis zit bijna het hele jaar vol met gasten van over de hele wereld, er staat een piano in en er hangt een grote Boeddhaposter aan de muur. Dit, samen met de sowieso gezellige uitstraling, blijkt garant te staan voor leuke en boeiende gasten, vaak muzikaal en of spiritueel georiënteerd. De jonge Chinese pianiste Anran bijvoorbeeld kwam twee nachten bij ons voordat ze doorreisde naar een muziekfestival in Bergen. Het is zo genieten als ze twee prachtige stukken van Brahms en Schubert voor ons speelt.

Ons, dat zijn die bewuste ochtend ook nog de Zuid-Koreaanse jazz zangeres Kim en haar moeder en de Engelsman Paul die hier al voor het tweede jaar is voor een dansfestival in Paradiso. . Kim kwam vorig jaar een paar nachten in ons tuinhuis om auditie te doen voor het Amsterdamse conservatorium. Ze werd aangenomen en kwam augustus 2016 terug om hier de 4 jaar opleiding te beginnen. Omdat ze nog geen kamer had, sliep ze weer een week in het tuinhuis en erna zelfs nog een week in een tent in de tuin. Want het huisje was inmiddels weer bezet door…een Spaanse jongeman die met zijn Barokhobo auditie deed! Ze zijn vrienden geworden en komen elkaar regelmatig op het conservatorium tegen…

Is het niet prachtig ? Sri Sri Ravi Shankar’s droom is een One World Family, een droom die ik me ook eigen heb gemaakt. In wezen zijn we allemaal één, voorbij ras, huidskleur, geloof, geslacht en seksuele geaardheid.

Ik heb als Art of Living teacher, sinds ik in 1982 de cursus deed en in India de stiltecursus er achteraan, vele mensen van over de hele wereld ontmoet. Ik vind reizen heerlijk en zou graag vaker op pad dan nu in mijn dagelijks leven mogelijk is. Maar wat is er dan mooier dan dat al die mensen naar mij te komen, naar onze eigen mooie woonplek aan en op de Amstel, waar ik met mijn gezin woon? We vieren hier ook regelmatig satsang met samen eten en mantrazingen en zo is er vanavond ook een Iranese vluchteling die aanschuift… hij blijkt al jaren Art of Living bijeenkomsten in zijn eigen land te hebben bezocht en sluit zich nu makkelijk aan bij deze familie hier…uit eigen land helaas verstoten vanwege zijn homoseksualiteit. Hier van harte welkom en een van ons.

Op dit moment slaapt er een Nigeriaanse man die al vanaf zijn 19e in Houston woont een paar dagen langer bij ons dan gepland… vanwege de orkaan in Houston kan hij niet direct terugvliegen, Bij het ontbijt hebben de andere Amerikaanse gast en hij, alhoewel totaal verschillende types, een gesprek met mijn man over Amsterdam.

De Koreaanse Kim zingt bij een eerdere satsang een lied in haar eigen taal… ontroerend mooi!

Zomaar wat fragmenten uit ons dagelijks leven, het voelt voor mij als leven in verbondenheid.

En ja, wel degelijk één grote familie..

I belong to you❤