Meteen begin ik in het pas uitgekomen boek Gurudev, Plateau of the Peak… the Life of Sri Sri Ravi Shankar geschreven door Bhanumathi Narasimhan. Wat fijn om het levensverhaal van Sri Sri of Guruji zoals ik hem altijd noem, te lezen door de ogen van zijn zus. Ik word al snel meegenomen in het verhaal van zijn allervroegste jeugd; Bhanudidi beschrijft veel leuke passages uit deze jonge jaren van hen tweeën, en er wordt een mooi beeld geschetst van de sfeer in het warme en spiritueel rijke gezin van Pitta en Amma, hun ouders.

Aangezien ik hen ook nog gekend heb, in de toen nog kleine ashram in Bangalore in 1992 en later toen Pittaji zelfs bij me op bezoek kwam in Nederland, raakt dit me. Er staan naast bekendere afbeeldingen ook foto’s uit het familiealbum in het boek, die nog niet eerder openbaar zijn gemaakt.

Bhanumathi Narasimhan

Al op jonge leeftijd wordt Guruji herkend door meerdere heiligen in India, die voorspellen dat hij de wereld heel veel komt brengen. Wat ik nooit eerder zo in detail gehoord had, is hoe hij op een gegeven moment zich bij Maharishi Mahesh Yogi aansluit en veel in Zwitserland is, maar op een gegeven moment ervoor kiest om zijn eigen weg te gaan en de Art of Living Foundation opricht.

Ik ben geraakt als ik lees hoe hij bij een rivier zit en voor het eerst de Sudarshan Kriya ervaart, wat een enorm geschenk voor de mensheid zich dan openbaart. De enorme vaart die Art of Living daarna heeft genomen met een verspreiding over meer dan 150 landen, Guruji die jarenlang over de hele wereld mensen opzoekt, zoals hij dat al in zijn vroege jeugd voorspelde, blijft ongelooflijk ontzagwekkend in mijn ogen. De anekdotes hoe mensen diep geraakt zijn door zijn soms onverwachte komst. Zoals een boer die nooit dacht hem te ontmoeten, omdat hij geen tijd en geld had om zijn land achter te laten, maar wel zijn huis volgeplakt had met Guruji’s teksten, en diep geroerd is als Guruji plotseling op zijn stoep staat. Een man die suïcidaal is en hartstochtelijk bidt om een teken van God… en Guruji die op zijn pad komt precies op dat moment.

Bhanudidi, zo dankbaar dat ze zijn zus is in dit leven, beschrijft hoe Hij ook echt haar Guru is. Het gevoel “Mijn broer” en “Mijn Guru” is vooral verbonden door het woord “Mijn’ schrijft ze. De verbondenheid, de verbinding, de oneindigheid ervaren in zijn bijzijn, is wat telt. Zijn leven wordt volledig geleid door het grotere bewustzijn, hij kan dingen plannen en die plannen worden soms helemaal weer omgegooid maar worden uiteindelijk precies de juiste ervaringen voor mensen op het juiste moment. Hij is ‘no mind’… zoals een gedachtenlezer in Indonesië ook ervaart, namelijk niets!… hij is leeg, vol ledigheid. En altijd en waar Hij ook is in de wereld vol liefde en compassie voor wie dan ook. Altijd bezig met verbinden en het creëren van vrede en harmonie, en mensen helpen in het ervaren van hun eigen oneindige natuur.

Aan het eind van het boek zegt Bhanudidi: ‘Mensen ervaren de oceaan op veel verschillende manieren. Sommigen genieten van de koele bries en zijn tevreden. Anderen struinen op het strand en verzamelen schelpen. Weer anderen waden door de golven, sommigen geven de voorkeur aan zwemmen, terwijl anderen diep in zee duiken op zoek naar parels. Wat je ook verlangt, de oceaan veroordeelt je niet en bestaat er alleen maar uit om jou te dienen. De oceaan dwingt nooit iemand om te zoeken naar parels. Guruji is een oceaan van kennis, van diepe liefde. Hij dwingt niet, maar is altijd voor iedereen beschikbaar.’

Marga, mijn naam, betekent parel. Ik voel me dankbaar om in deze oceaan van Liefde verbonden te zijn, en als teacher een pareltje van zijn parelketting, zoals Guruji het ook wel eens noemt. ‘Devotie is een geschenk’, zegt hij. ‘Je kunt jezelf er niet op laten voorstaan. Als iemand devoot is, is dat een zegen’.

Als je nieuwsgierigheid gewekt is naar nog meer details van dit prachtige levensverhaal, doorspekt met Zijn parels van wijsheid, dan is mijn ‘missie’ voor dit blog geslaagd. Jai Gurudev.

Via de Duitse site van Amazon is het boek te koop. En hier een leuk filmpje over het boek!

Marga van Klinken is teacher bij Art of Living en woont met haar gezin in Amsterdam.