Dit blog werd geschreven door Mari Plooij.

“OM BHUR BHUVA SVAHA

TAT SAVITUR VARENYAM

BHARGO DEVASYA DHIMAHI

DHIYO YO NAHA PRACHODAYAT”

De moeder van aller mantra’s is de Gayatri mantra. Het zingen van de Gayatri Mantra beïnvloedt het fysieke lichaam en zuivert het emotionele lichaam De Gayatri brengt je bij je hartsgevoel en is een mantra voor vrede en wijsheid voor iedereen. De Vedic Wisdom cursus begint met een grote ceremonie waarin je ingewijd wordt. In feite draait de hele cursus rond deze mantra en de vuur- en water rituelen die op drie momenten op de dag de mantra kracht bij zetten. Letterlijk duizenden keren zing ik het deze maand.

’s Ochtend voor zonsopgang wandelen de 70 deelnemers van de Vedic Wisdom course naar het meer bij de Ashram van Bangalore. Radha Kunj is een idyllische kleine tempelachtige plek. Na een prachtige inwijdingsceremonie doen we elke dag de rituelen en dagelijkse krya’s in de open lucht met op de achtergrond het geluid van uit meer opspringende vissen en de vogels in de bomen. De cursus wordt door een vaste topteacher begeleid en vrijwel steeds komen er Swami’s die onderdelen van het programma voor hun rekening namen tijdens de kennisblokken. Om de paar dagen hebben we in kleine groepjes ontmoetingen met Sri Sri Ravi Shankar, één op één gesprekken bijna. Persoonlijker momenten met hem had ik nog niet veel eerder.

 

De meest indrukwekkende ervaring tijdens de cursus voor mij is de Padayatra. Ik had geen flauw benul wat het zou behelzen. Sri Sri Ravi Shankar zei enkele jaren geleden tegen zijn swami’s: “Ga naar de mensen toe. Ga ze vertellen hoe belangrijk Yoga is (in India is dat het containerbegrip voor meditatie; pranayama’s; ademhaling). Ga naar de mensen op het platteland die zo negatief beïnvloed worden door de consumptiemaatschappij, door TV en door alcohol en vertel ze dat het ware geluk elders ligt. Met 5 cursusgenoten (uit Zuid-Afrika, Saoedi Arabië en Nederland) gaan we dat doen!

We stappen in de taxi van Swami, onze chauffeur voor onze eigen Padayatra van zeven dagen. Een paar honderd kilometer verder worden we opgevangen door een lokale Art of Living teacher en twee vrijwilligers.

De Padayatra blijkt een onvergetelijke ervaring, één van de hoogtepunten uit mijn leven.

 

Ik schets je een beeld van een van deze magische dagen: we overnachten in een dorpje op het Indiase platteland. Zo’n dorpje met 4 straten en 1 keer per dag een bus. Binnen half uur weet iedereen er dat je bent gearriveerd: “er overnachten buitenlanders bij de hoofdonderwijzer”. En vanuit dat dorpje gaan we op weg. Na een half uur op een weg waar maar 1 auto kan rijden slaan we af en rijden vele kilometers over een zandweg. En dan komen we aan bij een nog kleiner dorpje: Een paar lantaarns. Spaarzaam licht vanuit de kleine huizen. Waar we ontvangen worden door de dorpsoudste en zijn familie in hun huis. Het open houtvuur brand in een hoek van de ruimte, hier wordt gekookt. Straatarm naar onze begrippen maar het enige wat ik tegenkom is blijmoedigheid en een parelende glimlach. Puur vers bereid eten wordt uitgeserveerd terwijl we op de grond zitten, stoelen zijn er niet. Een hartelijkheid die ik nog zelden meemaakte.

Daarna over akkers lopen naar een volgend dorpje, zaklantaarns begeleiden de weg. In de verte de contouren van een nóg kleiner dorp. Een blaffende hond in de verte. Er staat 1 tuktuk langs de zandweg en verder zie ik enkel een verdwaalde brommer. Het is inmiddels stikdonker. Midden in het dorp staat een tempel. Mensen komen overal vandaan en samen hebben we een onvergetelijke satsang. Kun je het je voorstellen? Tientallen mensen komen na de satsang op me af op je af en we begroeten elkaar in stilte en ik geef ze de blessing. Uniek is zwak uitgedrukt. Ik weet zeker: ik ga weer terug. Sowieso ook naar de Ashram en zeker ook om opnieuw een Padayatra te doen.

Bekijk hier een mooi filmpje over deze cursus.

Mari Plooij

Voor vragen kun je altijd contact met me opnemen via mijn website.