Dit blog werd geschreven door Lisette Sevens.

Mijn eerste marma ervaring, bij Anne-Marie Brouwer in Culemborg. Zelden in zo’n korte tijd – ongeveer een uur duurt de behandeling – zo’n ontspanning ervaren. En het houdt lang aan, wel drie dagen. Wow…. wat is dit gaaf, dit gun ik iedereen. Zodra er een opleiding is, schrijf ik me in. Een week lang onder leiding van de Ayurvedische arts dr. Lita praktijk en theorie krijgen over Marma. En dan ’s avonds studeren op allerlei, voor mij ingewikkelde, Sanskriet termen en Ayurvedische kennis. En de Dhanvantari mantra uit mijn hoofd leren, ter ere van de god van de Ayurveda, geen simpel ‘tulpen uit Amsterdam’ liedje.

Voor mij is deze Marma opleiding een groot cadeau van Sri Sri Ravi Shankar. Het feit dat we dit mogen leren is uniek. En dat het mogen geven van een Marma behandeling elke keer weer een ‘ extended blessing’ blijkt, ervaar ik in de maanden daarna. Marma is er vooral op gericht om een totale ontspanning naar lichaam en geest te ervaren. Marma punten zijn energie punten in je lichaam en tijdens een behandeling worden die heel zacht aangeraakt. Daardoor worden eventuele blokkades in de energie stroom opgelost en als alles weer stroomt in het lichaam, ervaar je ultieme ontspanning.

De behandeling is met kleren aan en de aanraking is zo zacht dat je het nauwelijks voelt. Vaak komen mensen in zo’n diepe ontspanning terecht dat ze niks mee krijgen van een behandeling. Soms vertelt iemand dat ze heel precies in haar lichaam kon voelen wat het aanraken van een punt elders bewerkstelligde. Een ander zegt: wat een bijzondere en helende behandeling. Allerlei bewustzijns-lagen worden aangeraakt en het brengt me op een zachte manier bij mezelf. APK voor lichaam, ziel en geest.

Na de behandeling blijken mensen weer heerlijk te kunnen slapen, voelen ze zich dagenlang ontspannen, kunnen weer makkelijker naar de wc, voelen zich vrolijker en krijgen meer energie om dingen te gaan ondernemen. In Nederland zijn inmiddels zo’n 20 actieve marma behandelaars en ik ben er eentje van. En waarom? Omdat ik iedereen dit zalige ontspannen gevoel gun, dat langer aanhoudt dan slechts een moment.

www.lisettesevens.nl