Dit blog werd geschreven door Carolien Ruijs.
Zaterdagavond 4 februari 2017 was de 2de ‘Silent Night’ in Nederland, in de Kapel in Voorst.
Een nieuw onderdeel van Art of Living, als een soort voorloper voor de Stiltecursus die eind mei in Lochem gaat plaatsvinden.

We waren met 16 deelnemers en teacher Lisette Sevens begeleide de avond.
We begonnen om 19 uur en meteen ‘gingen we de stilte in’……hè heerlijk: even niet hoeven te praten! Ik had een drukke dag gehad in de winkel waar ik werk, dus het was even wennen rustig worden, maar het viel me op hoe snel dat ging.

We begonnen met de Ujjayi ademhaling en daarna legde Lisette een aantal oefeningen uit hoe je je hoofd rustig kunt krijgen. Daarna deden we een meditatie. Het was een hele relaxte en serene avond, met rust, kennis, meditatie en we eindigen om 22 uur met het zingen van een aantal mantra’s. Daarna ging ieder naar zijn/haar huis, nog steeds in stilte en op zondagochtend was de maandelijkse Kriya in de Kapel. De meesten kwamen hier ook weer naar toe en we bleven in stilte tot het einde van de Kriya.
We eindigden deze stilte periode met het zeggen van 1 woord,  dat op dat moment bij jou opkwam: het eerste woord na je stilteperiode! Bij mij was dat het woord ‘kracht’ en ik voelde ook heel duidelijk een 2e woord, namelijk ‘liefde’….dus ik heb heel ‘brutaal’ 2 woorden genoemd!  😉

Het oefenen van stilte om bewust onze energie en aandacht weg te halen bij de verleidingen in de buitenwereld, wordt al eeuwenlang in verschillende tradities gebruikt als een pad naar fysieke, mentale en spirituele vernieuwing.

Velen waren geraakt door deze korte stilte-retraite, kregen hernieuwde energie en vertelden hoe bijzonder het was om in een zo korte tijd zo diep naar binnen te kunnen gaan. Kun je nagaan wat de Stilte Cursus je brengt, waarin je 4 dagen in stilte bent! Enkele reacties van deelnemers waren: “Het is een bijzondere ervaring om de stilte samen en in jezelf te ervaren.” | “Ik vond het een fijne en afwisselende avond. Ook heel prettig zo’n stukje kennis!” | “Door het naar binnen keren voelde ik tevredenheid en liefde.” | “Was een mooie avond! Op weg naar huis reed ik in een alcoholcontrole en moest ik blazen… Dus mijn eerste woorden na de stilte waren “nee zeg” plus een giechel. Daarna tot s morgens mijn mond gehouden. Fijn.”

Ik heb mij allang weer opgegeven voor de 2e Stilte Cursus in Lochem, eind mei. Afgelopen jaar heb ik hem daar ook gevolgd (zie mijn blog hierover) en dat was een van de mooiste kado’s aan mijzelf van vorig jaar!

Hier kun je doorklikken naar de mooie ‘Sound to Silence’ meditatie van Sri Sri Ravi Shankar!

Carolien deed haar 1ste Art of Living cursus zo’n 10 jaar geleden. Ze woont samen met Frank in het buitengebied van Deventer, na jaren in het Westen des lands gewoond te hebben.