geschreven door Julika Marijn, juni 2016

Op de Internationale Yoga dag pakte ik de Thalys naar Antwerpen om Sri Sri Ravi Shankar te horen spreken over ‘The Yoga Way’. Maar als het aan Sri Sri Ravi Shankar ligt, is élke dag een dag van geweldloosheid, vriendelijkheid en wijsheid. Hij wijd zijn hele leven aan zijn missie ‘One world family’. Eerder op de dag was hij in Brussel bij het Europees parlement om de afgevaardigden de goede effecten van yoga te laten ervaren. Sri Sri heb ik al veel vaak horen spreken maar hij weet me nog altijd te verrassen. Net voor dat hij de sessie wil gaan begeleiden, begint er een baby te huilen. Spontaan vertelt hij dat huilen voor een baby goed is en dat we juist níet meteen de speen in de mond moeten stoppen om de baby stil te krijgen. Want de emoties blijven daardoor in het lijfje vast zitten. Bovendien opent huilen een gedeelte van het brein wat juist gezond blijft te zijn. De moeder en de baby vertrekken naar de gang en de meditatie onder zijn leiding begint na wat lichte ‘desktop’ yoga oefeningen. In de meditatie vraagt hij ons voor te stellen dat we geen gezicht hebben. En dat niemand een gezicht heeft.

Ik merk ineens dat ik mezelf nogal identificeer met mijn gezicht. En dat ik me zonder gezicht alleen maar energie voel. Dat is een bijzondere ervaring.

Sri Sri vertelt later dat we zoveel meer zijn dan we denken en dat het leven zoveel meer is dan wij waarnemen. Hij vergelijkt het met de tijden dat er nog geen elektriciteit of geen internet was. Er is nog zoveel om ontdekt te worden. Door meditatie plug je in op de ‘cosmic powers’ vervolgd hij. Op de vraag wat het verschil is tussen de vrije wil en voorbestemdheid zegt hij: je lengte is voorbestemd, die staat vast. Maar je gewicht, dat is je vrije keuze. Hilariteit in de zaal. Sri Sri pleit ervoor om van al onze dagen yoga dagen te maken: het leven vieren en regelmatig inpluggen op de cosmic powers.

Ik weet weer wat me te doen staat en waar ik, geheel vanuit mijn vrije wil, voor ga kiezen!

juul-2Julika Marijn