Dit blog werd geschreven door Kim Hartman.

Teacher Kim Hartman werd ‘uitgezonden’ om op de Filipijnen cursus te geven.

In april 2015 zat ik totaal nietsvermoedend op mijn bank toen ik een telefoontje kreeg met de vraag naar Parijs te komen, omdat Sri Sri me wilde spreken. Onwerkelijk maar waar, dus ging ik en route! Onderweg bedenk je je natuurlijk waar het over zou kunnen gaan, maar teachen op de Filipijnen daar was ik zelf absoluut niet opgekomen. Een mooie verrassing en super avontuur dat me veel heeft gebracht.

Bij de beleefde, fun-loving Filipino´s voelde ik me gelijk welkom, ze zijn heel gastvrij. En aangezien het overgrote deel van de bevolking vloeiend Engels spreekt, was het ook makkelijk om met elkaar te praten. Dus de overgang van West naast Oost ging vanzelf. Maar ik ontdekte ineens een hele andere dimensie van het woord ´cultuurverschil´. De echte aanpassingen die ik moest maken om effectief te communiceren speelden zich namelijk vooral af in het stille gebied achter de woorden. Ze zijn zeker niet outspoken (eeuwen van onderdrukking zullen daaraan hebben bijgedragen), dus ben ik films gaan kijken over hun nationale helden om te begrijpen met welke oorspronkelijke values zij zich vereenzelvigen en heb ik menig onderonsje gevoerd om dat voor mezelf te verhelderen. Doordringen tot hun belevingswereld en begrijpen wat hen als bevolking heeft gevormd tot wie ze nu zijn vond ik dan ook de meest interessantste uitdaging. Als je elkaar op dat fundamentele level verstaat kun je doeltreffender met elkaar werken en op elkaar inspelen, versterken.

 Met het teachen van het Happiness Programma kwam ik vele uitersten tegen. Van rijk tot allerarmst, van non tot zakenman, van zomerse 50 graden op het palmenstrand tot 10 graden in regenachtige bergen met frisse dennengeur en van luxe 5 sterren hotels tot regenton als vervanging voor stromend water. Een ontmoeting die me zeker bij zal blijven is die met Sister Mary John, een zeer gedreven moeder-overste die zich op haar 76ste nog steeds vurig inzet voor de maatschappij. Ze nodigde me uit in haar eigen tv show (op zich al cool dat ze die heeft!) en na een introductieworkshop voor een groep internationale nonnen, wist ze me gauw te strikken om diezelfde week nog een cursus aan hen te geven. Zakelijk, doortastend, empowerend en caring. In Art of Living zeggen we weleens ´we don´t believe in miracles, we rely on them´, dat geldt ook voor Sr. Mary John, varend op Jezus´ grace. Zo bouwde ze recentelijk, met steun van verschillende partijen, een eigen ziekenhuis voor kansarmen. Ook de titels van haar boeken verraden haar progressieve, ondernemende aard ´Non-sense´ en ´Non-stop´ (over haar vele reizen). Hoe verzin je´t! Leuk om dat soort gelijkgestemde mensen te ontmoeten, ieder op z´n eigen manier actief toegewijd aan een betere wereld.

Nadat ik terugkwam uit de Filipijnen was het even onduidelijk waar ik zou gaan teachen: Jordanië, Libanon, of toch Nederland? Nederland is het uiteindelijk geworden en nadat er onverwachts een Art of Living Centrum is ontstaan bij ons in Limburg voelt het goed om hier de komende jaren ook mijn basis te houden.

Ik ben ontzettend blij dat ik de kans heb gehad een lange tijd in de Filipijnen te zijn, heel voedend voor m´n hart en zelfvertrouwen. Met die verrijking heb ik nu enorm veel zin om hier aan de slag te gaan met dat wat ik het liefste doe: teachen. En aangezien ik mij altijd heel betrokken heb gevoeld en voel bij het welzijn van kinderen-ouders-leerkrachten, wil ik mij via onze cursussen nu graag in gaan zetten voor met name deze doelgroep. ´De jongeren hebben de toekomst´ en onze tools kunnen zij goed gebruiken to Rise & Shine.