Door Berna van Rijswijk

Het was prachtig weer in Polen toen ik daar aankwam. Warschau Chopin Airport. Ja, er zijn er twee! Een paar jaar eerder had ik al Guru Puja 1 gedaan en ik maar wachten op nr.2 ! Dat duurde wel even, ik had natuurlijk al eerder kunnen gaan, naar India, maar wilde de cursus dichtbij doen. Nou en dichtbij was het hoor, een kleine anderhalf uur vliegen naar Warschau en toen nog 2 uur rijden naar de Ashram Taraska, dat in een natuurreservaat ligt.

Het gebouw binnen doet erg denken aan de Ashram in bad Antogast in het Zwarte Woud. De omgeving is ongelooflijk mooi, omringt door een veld met grote naaldbomen en veel ruimte om te wandelen. Er komen daar in de buurt ook twee rivieren bij elkaar. De cursus werd gegeven door Bhanu, de zus van Sri Sri Ravi Shankar, oprichter van Art of Living. We werden elke dag verwend met heerlijke yoga, muziek, heerlijk eten en natuurlijk de opleiding.

Guru Puja is de ceremonie van dank naar alle meesters die de vedische kennis op een zuivere manier doorgegeven hebben en waar Sri Sri Ravi Shankar ons veel over leert op facebook, twitter op dvds en in zijn boeken en natuurlijk in de cursussen, die hij en zijn, door hem opgeleide, leraren geven. De ceremonie wordt in het Sanskriet gezongen en wordt vooral gedaan voor er een Sahaj Samadhi meditatie wordt aangeleerd of gedaan. Er zijn symbolische artikelen bij aanwezig zoals bloemen, fruit en een zakdoek. Bloemen voor de volheid van het leven. Fruit als dank dat we gevoed worden en de zakdoek symboliek voor bescherming.

Ik was altijd zo ontroerd als mijn man Wim die ceremonie deed vóór het aanleren van de moeiteloze meditatietechniek, dat ik het ook wilde leren. En met zijn aanmoediging heb ik dit kunnen doen. De ceremonie wordt ook gebruikt voor het inleiden van mooie feestelijkheden, een grote gebeurtenis of een inwijding van een nieuw huis. Ik heb dit al twee keer kunnen doen, één om een nieuwe yogaplek in te wijden voor de Zondag kriya en één voor iemand die net haar huis betrokken had, om het in te wijden. Het geeft een fijne zuiverende energie. De ceremonie duurt niet heel lang, gewoon een minuut of tien, maar de uitvoering is bijzonder en geeft meteen dat gevoel van verwondering en rust. Vooral als je met je ogen dicht zit om ernaar te luisteren.

Nou, als je denkt dit is wat voor mij, dan kan dat hoor. Ik ben niet speciaal ofzo, ik heb gewoon voldaan aan de eisen voor de cursus en ik wilde het met mijn hele hart. Iedereen die voldoet aan de eisen van een aantal stiltecursussen gedaan te hebben en natuurlijk de Ademhalingstechniek én de Sahaj Samadhi meditatie kan zich opgeven voor de Puja cursus. Het wordt in twee delen gegeven. Deel 1 daar leer je het Sanskriet zingen en deel 2 daar leer je de ceremonie uitvoeren.

Niet alleen is het superfijn om te doen, maar het brengt een vrede in je die voor veel inzichten zorgt en verdieping geeft. En dankbaarheid!

Als je een Guru Puja gedaan wilt hebben in je huis of voor vrienden die iets bijzonders vieren, een huwelijksfeest ofzo , dan kun je me natuurlijk altijd vragen. Ik doe het heel graag en wordt er zelf ook blij van. Ik kom gewoon naar je toe als je dat wilt.

Je kunt Berna mailen als je contact wil of meer info: berna.van.rijswijk@aofl.nl

Berna van Rijswijk