Hoe vaak krijg je zo ‘n kans om een cursus te volgen gegeven door Sri Sri Ravi Shankar zelf?

We waren niet de enigen, die er zo over dachten. Het cursusaantal was zo aangegroeid, dat we van tevoren te horen hadden gekregen, dat we naar een andere locatie werden verplaatst. Van Bad Antogast in het Zwarte Woud, naar het Maritim Hotel in Berlijn, vlakbij het park Tiergarten.

Zeker een maand voor de cursus werden we gevraagd twee keer per dag de Padmasadhana’s (Yoga houdingen) te oefenen en de Patanjali Yoga Sutra’s te bestuderen. Daar werd in de Sanyam verder op in gegaan. Met veel geduld, liefde en toewijding gaf Sri Sri ons de nieuwe technieken en het was een prachtige ervaring om die te beoefenen in Zijn Aanwezigheid. Heel fijn dat we af en toe in groepen werden gezet. Steeds dezelfde buddygroep, die elkaar o.a. hielp om op tijd te komen. Te laat komen wordt absoluut niet getolereerd.   Ik kan natuurlijk niets over de technieken vertellen, die we aangeleerd kregen, daarvoor kun je beter zelf de Sanyam cursus doen. Maar neem van mij aan dat ze verrijkend werken!

In de ochtenden gaf Constantin met zijn vrouw Sana uit Bulgarije ons de Yoga en ochtend Sadhana. Gedurende de dag gaf Sri Sri ons zélf de yoga! Met Zijn humor werd dat meteen iets geweldigs. Zelfs de meest inspannende oefeningen werden een fluitje van een cent. Hij zei bijvoorbeeld : “Start with the right leg and what is left is left.” En een opmerking over de Duitse kazen, die velen genuttigd hadden bij het overvloedige ontbijt in het hotel. Hij zei dat op het moment dat we de boothouding deden. Hahaha. En dan in die lachbui in die houding blijven!

In de avonden kwam Sri Sri weer en gaf ons mooie kennis en beantwoordde met eindeloos, liefdevol geduld de vragen, die hij voorgelezen kreeg. Zijn humor en wijsheid zijn een charmante combinatie, het werkt als een magneet. Niemand wilde dat hij weer wegging s’ avonds. Maar hij werkt daarna zelfs nog door. Onuitputtelijke energie. Ik heb o.a. onthouden dat hij zei: “Verhuur je bovenkamertje (je gedachten!) niet uit aan anderen, zij betalen toch geen huur, want ze weten niet eens dat je met hen bezig bent!” Die opmerking kwam wel bij me binnen.

De laatste avond kwam Sri Sri bij ‘alle landen’ langs om te begroeten. Een groepje mag Sahaj Samadhi Meditatie teacher worden. Ongelooflijk en ontroerend dat ik daarbij hoor. Sri Sri stond voor me en stak zijn duim omhoog. Ik kon haast niets zeggen zo geraakt was ik.

Dit blog werd geschreven door Berna van Rijswijk.

Sanyam