Mijn deelname aan de Pancha Karma in Kessel-Eik was een echte last-minute beslissing. Slechts een week van tevoren op uitdrukkelijk advies van dokter Lita tijdens mijn drie-maandelijkse consult. Ondanks dat er al een aantal jaren verschillende klachten waren, drukte dokter Lita me deze keer zeer duidelijk op het hart dat een echte grondige aanpak van de oorzaak noodzakelijk was. Met name een ernstige plek op de huid bij de lever, overgewicht en ziektes in de familie en kennissenkring heeft me doen besluiten om direct haar advies op te volgen.

Dokter Lita Dash was jarenlang hoofd van het Pancha Karma Center van Sri Sri Ayurveda in Bangalore, India. In haar familie is ze de zesde generatie ayurvedisch arts en doordat zowel haar vader als haar grootvader ayurvedisch arts waren was haar leven al vanaf jonge leeftijd met Ayurveda verbonden.

Zij studeerde aan de universiteit van Orissa en sloot die studie af met een Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery (B.A.M.S.). Daarna specialiseerde zij zich met name in Pancha Karma (ayurvedische reiniging), voeding en Marma Prana (behandeling van energiepunten op het lichaam). In Europa vinden alle Pancha Karmaprogramma’s en Marmatrainingen plaats onder haar supervisie. Met meer dan 10 jaar praktijkervaring is zij niet alleen een expert op deze gebieden, maar ook een zeer ervaren arts op het gebied van polsdiagnose.

 Wat de meeste indruk heeft gemaakt, is dat ik tijdens deze week voor het eerst een echte inside-glimps heb kunnen krijgen én echt aan den lijve heb kunnen ervaren wat voor een ongekende wetenschap en geheimen Ayurveda herbergt. En wat dokter Lita tot één van de allerbeste internationale specialisten ter wereld maakt. Mede doordat ze haar kennis met de groep deelde in avondsessie’s en inzicht gaf in het hele proces (iets dat in de traditie van Ayurveda zeer ongebruikelijk is), was de ervaring voor mij nog completer. Daarnaast is ze ook een specialist in het vertalen en toe spitsen van de algemene Ayurveda naar onze specifieke West-Europese levenstijl en leefomgeving (klimaat).

De kuur kan zeker niet voor iedereen even makkelijk zijn. Het is een vrij intensief proces, maar ik vond het vooral erg inspirerend en motiverend, wat een extra boost gaf om het met de volle 100% te ondergaan. En gezien het enorme resultaat, valt de zwaarte zelfs helemaal in het niet. Bijvoorbeeld de meer dan 12 kilo die er al met het grootste gemak zijn afgevlogen :-).

Dat deze eerste Pancha Karma klachten heeft kunnen wegnemen (zowel fysiek als mentaal/psychisch), die er in mijn geval vanaf kleins af aan hardnekkig zijn geweest heeft echt mijn verste verwachting én verbeelding ruimschoots overtroffen! Dit jaar ga ik in elk geval zelf weer en het zal de tweede worden van nog vele. Het zou eigenlijk standaard in ieders jaarlijkse pakket moeten zitten :-)…

Op de website van Sri Sri Ayurveda kun je meer lezen over Pancha Karma. En de eerstvolgende Pancha Karma 7-daagse reinigingskuur is van 5 t/m 12 april 2018.

Dit blog werd geschreven door Tineke Ebben.

Tineke Ebben