Tijdens mijn derde burn out, 17 jaar geleden, zat ik volgepropt met anti-depressiva en rondlopend als een zombie en snakkend naar lucht. Mijn leven was een en al stress, zowel privé als in mijn werk en natuurlijk had ik daar ook mijn eigen aandeel in. Toen ik in dit proces zat kwam er een foto van Sri Sri en een artikel over de kracht van de adem in een weekblaadje voorbij. Dit was het begin naar een nieuw leven en de mooiste jaren van mijn leven.

Van als kind ritalin slikkend, tot in totale rust wakker worden en dit bliss gevoel van hollow and empty dagelijks vast kunnen houden. Totaal in het hier en nu zijn! En natuurlijk schiet ik nog wel eens in de emotie. Maar ik heb de tools geleerd met de kracht van de adem om in een handomdraai terug te komen in balans.

Ik volgde het Happiness Programma en gooide mijn anti depressiva in de prullenbak. Aan het eind van de cursus maakte ik het commitment met mezelf om de ademoefeningen iedere morgen te doen en dit doe ik nog steeds iedere dag. De totale rust die ik er voor terugkreeg maakte mij nieuwsgierig naar ‘wie is die man eigenlijk die achter deze technieken zit?’ Al snel zat ik in het vliegtuig naar India. Ik zat op de academie voor fotografie en al gauw kwam ik in contact met Indiërs van het media team in de ashram en draaide hier mee op het podium naast Sri Sri. Ook volgde ik Sri Sri in Europa. Al heel snel kreeg ik er naast fotografie een taak bij, namelijk het aankleden van het podium met bloemwerk, omdat dit destijds mijn dagelijkse werk was. Het is eigenlijk te veel om op te noemen wat ik allemaal mee heb mogen maken van dichtbij met Sri Sri maar ik deel graag een aantal hoogtepunten.

Knuffels na de tsunami

Een daarvan is het bezoeken van de vluchtelingenkampen na de Tsunami. Noor Francken stuurde mij met alleen 500 knuffels voor de kinderen daar die zij had ingezameld op scholen in Nederland. Ik had voor mezelf alleen maar 2 setjes kleren bij me, maar het was heerlijk om de knuffels in India uit te delen. Toen ik terugkwam van de door de tsunami getroffen gebieden vroeg Sri Sri mij mee op reis om foto’s te maken van projecten in India die worden gesteund door Art of Living. Op mijn reis met Sri Sri kwam ik bij organic farming-projecten, scholingsprojecten en voedingsprojecten in de grootste krottenwijken van Azië. Ook waren er projecten om vrouwen die in de prostitutie werken aan een baan te helpen etc. Een jaar later stond ik op het podium met het Silver Jubilee en er waren maar liefst 2,5 miljoen mensen. Het was een kleurrijk geheel. Drie dagen lang kwamen er vele landen voorbij met de nationale muziek en dans, inclusief Nederland op klompen. Ook fotografeerde ik prominenten zoals Ruud Lubbers en de president van India.

Sterke man op de Woman’s Conference
Tijdens de Woman’s confrence was ik aan het fotograferen in een tjok volle hal met ongeveer 10.000 vrouwen. Ik was daar als een van de weinige mannen. Sri sri’s zus Banhu is dan met name aan het woord en Sri Sri zegt zelf dan weinig tijdens deze dagen. Er kwam een vrouw gehaast net te laat binnen terwijl de conferentie in volle gang was. Ze stootte in haar haast een mast met 9 grote schijnwerpers om en ik zag dat in een ooghoek.
De mast dreigde bovenop de prominenten te vallen waaronder de vrouwelijke president van Sri Lanka des tijds. Ik wist niet dat ik zo sterk kon zijn en hield de mast in de lucht. Gurujii stond toen op en zei ‘soms heb je toch ook mannen nodig’. Ik kreeg een staande ovatie van al die vrouwen wat toen erg goed was voor mijn ego.  🙂

Massage

Een keer of 12 ben ik voor een maand naar India geweest! Een jaar later volgde ik Sri Sri in Kerala, de bakermat van de Ayurveda. Hij was op een mega groot Happiness Programma met meer dan 300.000 mensen en er was een Maha Shivrati met miljoenen mensen. Op die reis werd ik een keer Ayurvedisch gemasseerd met warme kruiden olie. Ik dacht “wauw, dit wil ik ook leren!”. Zo gezegd zo gedaan en ik volgde diverse opleidingen in Duitsland, India en België. En een nieuwe passie was geboren. Het intrigeerde mij dat deze erkende gezondheidsleer zo goed samen gaat met onze huidige gezondheidswetenschap. In India werken deze ook goed samen. Op dezelfde reis door Kerala stopte Sri Sri bij één van de oudste dikste heilige boom van India. Er waren allemaal kleine tempeltjes in de boom. Drie keer in het rond liepen we achter de grote meester aan. Bij een tempel stopte hij en vroeg aan mij of ik kleingeld bij me had. Hij offerde mijn geld en vond dit natuurlijk helemaal prima. Later hoorde ik dat als de Guru dat doet dat hij je karma inlost. Nou, toch mooi meegenomen!

Een hart van rode rozen

Een ander hoogtepunt was de 50-jarige verjaardag van Guruji. Ik had de leiding over een groep drukke vrouwen en we maakten in de Ashram in Duitsland een rode bloemenhart, 2,5 meter doorsnee met duizend rode rozen met kippengaas en alle bloemen in een buisje met water gestoken. Dat was een mega klus. Op het laatste moment werd de viering niet in de ashram gehouden, maar 7 km verderop in een sporthal, de berg af. In mijn reizen met Sri Sri werd altijd het onmogelijke in je naar boven gehaald. Maar het lukte altijd! Ook heb ik geleerd daar vertrouwen in te krijgen. Toen we het hart met veel gestuntel nog net op tijd op het podium kregen moest ik alweer aan de slag met mijn camera om het hele feest vast te leggen. Halverwege het feest keek Guruji naar het rode hart en toen naar mij. Dit deed hij drie keer. Dat was een mega grote blessing. Ik voelde dit van top tot teen. Mijn tweede grote blessing kreeg ik van hem in Bulgarije. Ik werd hier ingevlogen om te masseren op een stiltecursus van 1000 mensen. Ik had een afspraak één op één met Sri Sri. Hij wilde de foto’s zien van een nieuw centrum in Nederland, in Roggel. Hij was vijf dingen tegelijk aan het doen. Niet te filmen. En in één keer had hij volledig aandacht voor mij en liep hij naar de kast en haalde hier een grote doos chocolaatjes uit, gaf die aan mij en zei “dit is een goed voorbeeld voor andere landen”. Hij ging met zijn blote voeten op mijn blote voeten staan en gaf mij een big hug. Je kunt je niet voorstellen wat er toen en daarna door mij heen ging! Ik heb de hele nacht niet geslapen maar als een fakir boven mijn bed compleet in bliss gevlogen. De dag erna was ik compleet fit.

Sri Sri heeft mij gezegd dat als ik een keuze zou maken tussen mijn 3 passies, fotografie/bloemwerk/ayurveda, ik meer de diepte zou kunnen uitdragen. Lang had ik er niet voor nodig om voor Ayurveda te kiezen. Ayurveda is mijn grootste passie, nu alweer 12 jaar. Dit doe ik met hart en ziel. Mijn story ga ik nu afsluiten met de grootste klapper op de vuurpijl.

Afgelopen zomer heb ik Gurudev 1,5 uur mogen masseren. Ik ben elke dag dankbaar dat ik Art of Living heb ontdekt en heb toegepast in mijn leven.

Wil je meer weten over ons ayurvedisch centrum Roermond?
Kijk op www.ayurvedischcentrumroermond.nl

Dit blog is geschreven door Winant Spijkerman. Winant runt een Ayurvedisch centrum in de prachtige natuur bij Roermond en werkt samen met Sri Sri Ayurveda.