Guru Purnima tegelijk met een Eclips, wat betekent dat voor ons?
Guru Purnima is de volle maan in juli en staat in het teken van het eren van onze Guru’s. Guru betekent leraar: onze ouders, schoolmeesters en natuurlijk onze leraar Guruji. Guru betekent ook onze innerlijke wijsheid. Deze volle maan was extra bijzonder vanwege de aanwezigheid van de eclips, de maansverduistering: er wordt een schaduw geworpen op de volle maan, de schaduw van de aarde, doordat de aarde precies tussen de zon en de maan staat. De schaduw van de aarde wordt zichtbaar: dat betekent esoterisch dat onze eigen schaduw zichtbaar wordt. Er komt heel veel karma vrij waardoor wij twee weken voor en twee weken na de eclips veel innerlijke onrust kunnen ervaren.
Het is daarom belangrijk om voor, tijdens en na de eclipsen die dag te vasten en naar binnen te keren: meditatie, sadhana, satsang. Dit helpt om inzicht te krijgen in ons eigen proces en om te helpen transformeren .
Volgens de vedische traditie stond de maansverduistering in het teken Shravana: het oor: luisteren naar je innerlijke weten, de intuïtie. Shravana wordt mede beheerd door Krishna, symbool voor Krishna staat de KOE: “ het voedende principe”. De sterren stonden op een hele bijzondere, zeldzame manier gerangschikt zoals: mars (handeling) stond dicht bij de maan in het teken van ahimsa (vredelievendheid). Het symbool voor vredelievendheid en zachtheid is het HERT. Met andere woorden: de kosmos zendt energieën uit die helpen om deze roerige tijden goed te overbruggen.

FEESTELIJKE VIERING VAN GURU PURNIMA IN STEIN
. Guru Purnima wordt ook gezien als een jaarwisseling voor al degenen die het pad van bewustzijn gaan. In de viering in Stein staan we stil bij ervaringen, uitdagingen, levenslessen, inspiraties en wensen. Waar mogelijk laten we het tijdens de avond los in momenten van meditatie, tijdens het zingen en luisteren naar Mantra’s, de Guru Puja, gesprekken met elkaar en de vuurkorf.
Tijdens de groepsmeditatie onder de grote notenboom waagt een hertje zich naar ons toe te lopen, even later volgt een koe. De twee boodschappers voor de komende tijd staan in levende lijve voor ons. Zelfs de wolken boven ons stellen zich op in een grote kring en weerspiegelen zo onze eigen kring onder de notenboom. In stilte ontvangen we deze wonderbaarlijke tekenen van de natuur. Deze Guru Purnima is door de buitenplek en de eclips onvergetelijk!

ZON-ECLIPS KOMT ERAAN!
Op 11 Augustus is er een zoneclips, met nieuwe maan: dan schuift de maan voor de zon, waardoor er tijdelijk een schaduw op de aarde valt. De zon en maan staan dan volgens de vedische traditie in het teken van Ashlesha: De Slang als symbool van healing en transformatie.
De energieën van deze overgangsfase werken de komende tijd heel sterk op de mensheid. Dit kan gepaard gaan met veel emotie en onrust in de wereld, doordat er veel karma vrijkomt en verborgen zaken aan de oppervlakte komen, zowel persoonlijk alsook in het wereldgebeuren. Daarom is het goed om veel samen te mediteren, satsang en sadhana te beoefenen. Voor mensen die mediteren en op het spirituele pad zijn is dit een heel bijzondere tijd om spirituele groei en bewustwording te ontwikkelen. Zoals we ook kunnen zien houdt Guruji ons op dit moment erg goed bij de les door veel nieuwe technieken aan te bieden die nodig zijn voor de komende tijd.

Jai Guru Dev,
Carine Staaks, vedische astrologie | www.carinestaaks.nl

Myriam Verheijen, foto’s van de Guru Purnima in Stein

Jeanne Peters, foto’s van de maan-eclips in Stein

Orana Houben, teacher Stein

   

Voorbereidingen voor de Guru Purnima:

De maan-eclips in Stein:

In gesprek over uitdagingen & wensen:

Na afloop worden de wensbloemen uitgestrooid over het water: