Wat weten we eigenlijk van ons bestaan? Vigyan Bhairav, “bathing in the unknown” noem ik het maar. Wat weten we eigenlijk van ons bestaan? Wie zijn wij? Waar komen we vandaan? Waarom zijn we hier? Wat is het heelal, het universum? Wat is infinity of de oneindigheid?

Kunnen onze hersenen deze vragen bevatten, laat staan beantwoorden? Gaat het wel om het beantwoorden of gaat het veel meer om het ervaren? Kunnen we ervaren verwoorden als het om het onbekende gaat? Tja, 2 weekenden Vigyan Bhairav, Unveiling Infinity, 2 bijzondere ervaringen. In Amsterdam tijdens deel 1 had ik het genoegen redelijk voorin te zitten en de blijdschap en het genot te mogen aanschouwen waarmee Sri Sri Ravi Shankar ons de diverse meditatietechnieken en kennis uitlegde. Zo’n intense blijdschap dat hij dit eindelijk kon vertellen en ik ben dankbaar dat het voor mij zo duidelijk was wat hij bedoelde.

Het tweede weekend in het zwarte woud raakte de intensiteit van de processen elke cel in mijn lichaam en was ik compleet verbaasd door de keren dat mijn Guru het woord “I” in zijn mond nam op een manier zoals ik het nog nooit gehoord had. Geen “I don’t know” of “I have no experience with that” zoals we allen kennen hoe hij dat zegt. Hij sprak echt over zichzelf op een aandoenlijke manier dat het me ontroerde tot in mijn ziel. Wat ik ervaren heb komt niet tot zijn recht in woorden, maar ik zal mijn best doen; een kleine opsomming van grote begrippen: tijdloosheid, oneindigheid, alles en niets, de ultieme stilte, het totale zijn, intense liefde, onvoorwaardelijkheid, ons zijn, de bron, waar we vandaan komen, wat we zijn, thuis….

Verschillende technieken om onze gedachten te stoppen en gewoon te zijn wat we verleerd zijn door alles wat er om ons heen gebeurd waar we ons telkens in mee laten slepen. En toch ging het daar volgens mij uiteindelijke niet om, maar wat dan wel? Fascinerend! Nog nooit was ik in een drukte van honderden mensen zo compleet, voldaan, gelukkig, verstild, met volle aandacht en bewustzijn, zonder enig oordeel, vrij en 100% in het moment. Misschien is dit wel wat hij “hollow and empty” noemt. Beide delen raakten andere dingen in mij, maar echt benoemen kan ik het niet want het verschil is iets heel subtiels.

Bathing in the unknown, Stairway to Heaven, en hij is nog lang niet klaar. Hoe graag wilde hij meer vertellen maar de tijd was te kort maar zijn enthousiasme en blijdschap zo onroerend groot. Wat een geschenk, weer een paar wondertjes.

Esther Verhoek is sinds 2008 bij Art of living werkt als coach, marma therapeute en zet zich in voor Sri Sri Ayurveda.

Dit blog werd geschreven door Esther Verhoek,