Je kent het wel, zo’n moment dat het niet zo lekker loopt. Je leven als een bak met dikke stroop. Alles kost net even te veel moeite, geen goede zin, slechte energie, te vaak verkouden. Zo’n fase dus. In 2003 vertelde een voormalig buurmeisje, wat ik al 30 jaar niet meer gezien had, me over het Happiness programma van Art of Living. Haar enthousiasme en energie maakte me direct jaloers. Dat wil ik ook! Dat heb ik geweten. In alles is het een verrijking van mijn leven geworden. Dat is dus voor mij, mijn partner, kinderen, vrienden, collega’s en ook de vele cursisten aan wie ik deze mooie kennis en ervaring mag doorgegeven. En een verbinding met alle Art of Living mensen over de hele wereld “one world family”. Verbonden ongeacht afkomst, religie of wat maar ook. Gewoon samen mens zijn, er voor elkaar zijn. Zoals leven bedoeld is.

Hoe laat je drukte en stress los?

Ik leerde het verschil tussen praten over liefde en het voelen en leven van mijn liefde. Mijn dagelijkse oefeningen en meditaties zijn kwaliteitsmomenten waarin ik de drukte en stress van alle dag loslaat, tot rust kom en mijn gedachten weer helder worden.

Is het dan alleen nog maar leuk en vanzelfsprekend? Nou nee, natuurlijk niet, daarom heet het “Art of Living” en Happiness program. Elke dag is weer een nieuwe dag met nieuwe uitdagingen en leermomenten, een leven lang leren. Ik heb er de gereedschappen en een hele grote lieve “familie” waarmee ik het makkelijker aan kan als het even weer wat minder wil.

En in mijn werk? Ik wordt niet boos of gefrustreerd meer als een collega een fout maakt. Immers fouten overkomen je, die maak je niet om je collega’s of je werkgever te frustreren. Je voelt ja al vervelend genoeg als er iets fout gaat. Als er iets fout gaat heb je al helemaal geen behoefte aan kritiek van je baas of collega’s. Liever krijg je van hen hulp om de zaak tot een goed einde te brengen, op te lossen. Door er zo naar te kijken heb ik geen stress meer maar heb je samen voldoening van het oplossen en leren van wat er gebeurd is.

Zo wordt klantwaarde creëren of “lean werken” ineens niet alleen mooie theorie maar levensenergie en werkplezier. Er zijn voor de ander, dat doen waar de ander echt mee geholpen is, voor zijn klanttevredenheid en mijn voldoening om hem daarmee te helpen. Maar ook die dingen niet meer doen waar klanten niets aan hebben of wat voor hen alleen maar gedoe oplevert. Dat scheelt mij, mijn collega’s en werkgever veel tijd, moeite en geld. Dus stoppen met werk waarvan je niet weet wat een klant of collega eraan heeft. Daar krijg jij geen voldoening van en de ander ook niet. Ga maar eens na hoeveel energie je dat gaat schelen?!

Oorlogsveteranen, criminelen, terroristen, asielzoekers, kinderen, tieners, volwassenen en organisaties zoals de Wereldbank en Microsoft en vele anderen volgen de cursussen over de hele wereld. Allemaal mensen die in hun werk en dagelijks leven hun eigen stappen zetten naar meer levenskwaliteit.

Art of Living is doen, ervaren en bewust worden. Elk moment weer geïnspireerd worden door situaties. Examenstress van mijn dochter of werkstress van een collega of een cursist. Er zijn genoeg momenten waarop we samen er kort over praten en vervolgens oefeningen doen. Wat er dan in korte tijd telkens weer gebeurt is elke keer weer ontroerend, zo simpel en toch zo krachtig. Reacties als: “Mijn stress knop is weg”, “ik heb al jaren niet meer zo goed geslapen”, “mijn paniekgevoel is weg”, “ik ben niet meer benauwd”. Voor iedereen is er in zijn situatie telkens weer een verbetering te ervaren. Gewoon door te doen.

Klinkt het te mooi of twijfel je of het voor jou ook werkt. Thuis zitten brengt je niets verder. Alleen door het te doen ervaar je wat het voor jou doet.

Geschreven door: Theo Land
Theo is HP teacher, TLEX teacher, ondernemer en IT project- en verandermanager.