Dit blog werd geschreven door Ilonka de Haan.

Ruim een jaar zet ik mij met hart en ziel in voor Buddy to Buddy. We matchen nieuwe inwoners (de meesten gevlucht uit Syrië en Eritrea) met de bestaande burgers in Zutphen. Het doel is elkaar ontmoeten in het contact van mens tot mens. Ik stel mezelf vaak voor, wat als ik huis en haard moet achter laten en alleen opnieuw wortel moet schieten in een totaal vreemde cultuur?

Inmiddels heb ik diverse nieuwe buitenlandse vrienden gemaakt. Ik leer zoveel van de veerkracht die blijkt uit hun verhalen. Mijn Eritrese buddy Shewit, een introvert meisje van 17 jaar, praat amper Nederlands. Haar wereld en achtergrond is zo anders dan de mijne. Elke afspraak gebeurt er wel iets waardoor ik word uitgedaagd om met nieuwe ogen te kijken. Ik vroeg haar bijvoorbeeld naar haar hobby’s en dat begrip zegt haar dus helemaal niets. Haar familieleden zijn nog in Eritrea of verspreid over heel Europa. Wat nemen wij toch veel ‘for granted’. Ik stap met nog meer dankbaarheid in mijn Volvo waarin ik onderweg even mijn moeder bel om te bespreken waar we volgende week gaan lunchen.

1Buikdansen met mijn Eritrese buddy.

Je begrijpt dat toen de train-the-trainer cursus ‘Health, Resilience en Empowerment’ – door de International Association of Human Values – in Den Haag georganiseerd werd, ik geen seconde twijfelde om me op te geven. Deze stichting (een zusterorganisatie van Art of Living) zet zich in voor de wereld door projecten te combineren met trauma-release workshops waarbij de krachtige ademhalingsoefeningen van Art of Living doorgegeven worden. Deze wakkeren bij mensen in nood de levensvonk weer aan zodat ze de kracht vinden om hun leven opnieuw op te pakken na een heftige gebeurtenis, zoals een natuurramp of een oorlog.

Wow! Nu kan ik mijn twee ‘liefdes’ combineren. Vanaf 2003 ben ik teacher voor Art of Living en geef ik het Happiness Programma. Dit is mijn kans om dit stuk van mijn leven te koppelen aan datgene waar ik lokaal met Buddy tot Buddy al mee bezig ben.

Van 23 t/m 25 september werden we met ruim twintig betrokken mensen vanuit het Art of Living netwerk klaar gestoomd voor het geven van de workshop aan vluchtelingen in Nederland. Er is een huisarts die al jaren teacher is en er zijn ook een aantal mensen die de kracht van de adem twee weken geleden voor het eerst ontdekten tijdens het Happiness Programma. Twee bevlogen teachers, Britta en Petra uit Duitsland, nemen ons mee met hun persoonlijke ervaringen en opgedane kennis vanuit lopende trajecten in o.a. Berlijn en Dresden.

2Groepsfoto van de deelnemers aan de cursus

Oprichter Sri Sri Ravi Shankar gaat voor organische en duurzame groei. Oftewel in een stad ondersteunen we vluchtelingen met trauma release gedurende lange tijd met follow-ups en verdiepingscursussen. Het lange termijn doel is dat ex-vluchtelingen de oefeningen kunnen doorgeven aan lotgenoten en van daaruit samen een basis voor de toekomst opbouwen.

Gedurende het weekend ervaar ik zelf ook weer met nieuwe ogen de kracht van de oefeningen. Rond 2000 vond ik – op een kruispunt in mijn leven – mijn basis en levensvonk weer terug met behulp van de oefeningen. Ik ben elke dag nog dankbaar voor dit keerpunt in mijn leven. Ik zie ernaar uit om dit op dit punt in mijn leven cursus te geven aan groepen waar alle culturen samenkomen. Ik hou je zeker op de hoogte.

Zutphen, here we come!