Katrien Hertog (42) is directeur Vredesopbouw en Prison Smart bij IAHV

“Het is ongelooflijk dankbaar om die transformatie van geweld naar geweldloosheid te zien.”

Van jongs af aan werd Katrien Hertog geraakt door oorlog en geweld. Ze vond het onbegrijpelijk en barbaars om met bombardementen conflicten op te lossen. Tijdens haar studie Peace Studies in Engeland, miste ze het menselijke aspect. Die studie bleek vooral gericht op conflict- en wapenhandelbeheersing en mensenrechten. Ook belangrijk, maar ze had het gevoel dat er een switch nodig was om die cirkels van geweld te doorbreken. Daarom ging ze tijdens haar doctoraat op zoek naar de diepere lagen van vredesopbouw. Hoe er op een zachtere, meer mens-georiënteerde manier naar vrede kan worden gestreefd. Katrien: “In die tijd deed ik de Art of Breathing cursus en tijdens mijn eerste Sudarshan Kriya voelde ik een diepe vrede in mezelf, zoals de vrede ‘die niet van deze wereld is’. Ik had me niet kunnen voorstellen dat deze staat van rust en vrede bestond.”

Na afloop van de cursus hoorde ze dat de humanitaire tak van Art of Living, de IAHV (International Association for Human Values), in conflictgebieden en gevangenissen werkt. “Toen wist ik: dit is de switch waar ik naar op zoek ben. Ik ben meteen teacher geworden en aan de slag gegaan. Eerst in gevangenissen in België en vervolgens in conflictgebieden waar ook ter wereld.”

In Libanon werkt Katrien met kwetsbare Syrische en Libanese jongeren, die in allerlei situaties te maken hebben met geweld. Niet alleen oorlogsgeweld, maar ook thuis, op school, in de buurt.  “Het is één grote cirkel,” zegt ze. “Ouders die gestrest zijn, docenten die onder grote druk staan. Kinderen pikken dat allemaal op. Zoveel stress en spanning bij iedereen, dat werkt allemaal door, o.a. in verbaal geweld en pestgedrag. Het is ongelooflijk dankbaar om te zien wat een transformatie de jongeren doormaken tijdens onze cursussen. Agressiviteit en depressie verdwijnen. De oefeningen geeft ze zoveel zelfvertrouwen en maakt ze zo sterk, dat ze die positieve instelling en het omarmen van geweldloosheid kunnen uitdragen en doorgeven. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar het effect is indrukwekkend. De jongeren zijn enorm creatief in het bedenken van campagnes. Zo hebben ze een theaterstuk geschreven en gefilmd over hun problemen, waarmee ze op tv en in het nieuws kwamen. 

Jongeren die heel veel agressie in zichzelf voelden, werkten mee aan een grote campagne tegen pesten. Dat maakte veel los. Zowel de slachtoffers als de pesters durfden erover te praten. Een ander onderwerp was het uithuwelijken bij minderjaren, het zogenaamde ‘Early girls marriage’. Dat maakt nog deel uit van sommige culturen daar. Een meisje van 16 dat was uitgehuwelijkt, leed daar erg onder. De cursus heeft haar over haar depressie heen geholpen en haar de kracht gegeven het te bespreken met haar ouders. Mensen die het theaterstuk zagen dat dat meisje samen met anderen had geschreven, werden erdoor geraakt en zeiden na afloop dat ze hun mening hadden aangepast. 

Het is zwaar voor het kleine team ter plekke om dit project te realiseren en onzeker wat er nog gaat komen. Katrien: “We hebben beperkt menselijk potentieel en onze financiële middelen zijn nu op. Bovendien hebben mensen geen geld en geen transport om naar ons toe te komen. We hebben geen vaste locaties. Er is vaak geen internet. En toch ontstaat er veel vanzelf. We hebben iets in beweging gezet en veel jongeren voelen zich vereerd dat ze zich Peace Ambassador mogen noemen. Zij willen ook graag trainer worden. Enkele Syrische en Libanese volwassenen zijn getraind om basis programma’s in stress relief te geven, maar nu willen zij ook graag training volgen om de andere programma’s te kunnen geven. Het is geweldig om te zien dat deze krachtige technieken die Sri Sri Ravi Shankar heeft samengevat in de cursussen, deze mensen zo sterk helpen. Ze geloven erin en gaan ermee verder voor een betere toekomst. Maar ze hebben nog ondersteuning nodig.”  

Let’s breathe peace
Wil je een steentje bijdragen aan wereldvrede? En de Peace Ambassadors helpen verder te gaan met hun missie een switch te maken van geweld naar geweldloosheid? Dan kan dat in deze maand van licht en liefde door een donatie te doen en meer bekendheid te geven aan de vredesprojecten van IAHV onder je vrienden, familie, kennissen, collega’s. Samen maken we een verschil.

Bekijk de crowdfunding

Katrien Hertog
Katrien Hertog

Meer weten? Hieronder vind je de video van dit project waar Katrien ook in te zien is:

International Association for Human Values