Dit blog werd geschreven door Cuny Stelpstra.

Het is alweer een jaar geleden dat ik in Bad Antogast was voor een bijzondere cursus: een Sri Sri Yoga®-retreat. Ik mocht mezelf maar liefst een week lang onderdompelen in de kennis en asana’s (yogahoudingen) over de adem, meditatie en yoga. Nu een jaar later heb ik nog elke dag heb ik profijt van wat ik tijdens dit retreat leerde.

De belangrijkste reden voor mij om me in te schrijven voor dit retreat was dat level 1 en level 2 van Sri Sri Yoga® achter elkaar, in één week, gegeven werden. Dat komt niet vaak voor. En aangezien ik graag Sri Sri Yoga-teacher wil worden, leek me dat een handige ‘versneller’. En het bleek nog bijzonderder te zijn dan ik tevoren had bedacht. De lessen werden namelijk gegeven door Krishan Verma, een senior yogateacher. Krishan-ji geeft niet vaak meer les en al helemaal niet in Europa, het was dus een buitenkans.

Bijzondere leraar

Juist omdat Krishan-ji zo weinig lesgeeft, kwamen mijn medecursisten van all over the world. Uit Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Spanje, Brazilië, Zuid-Afrika, Canada, Letland, India, Zweden et cetera. Een mooie extra dimensie. Krishan is een ontzettend wijze leraar. Hij weet zó veel. En hij staat enorm in deze wereld; hij komt uit een behoorlijk zakelijke omgeving. Daarnaast had hij gewoon humor en brengt hij zijn kennis over op een fijne, luchtige manier. Heerlijk.

De opzet van het retreat was heel fijn. ’s Ochtends met wat eenvoudige yogaoefeningen warm draaien en natuurlijk veel mediteren en de ademhalingsoefeningen van Art of Living. In de loop van de dag gingen we intensief aan de slag met de asana’s.

Bijzonder yoga

Ik herinner me één oefening heel goed: de standing spinal twist (Katichakrasana). Hierbij staan je voeten op heupbreedte, stevig in de grond. Je strekt je armen voor je. Op een uitademing twist je je torso en je armen naar rechts, waarbij je armen steeds op dezelfde afstand van elkaar houdt. Alsof je een doos vasthoudt. Blijf ondertussen je ruggengraat naar boven stretchen, verlengen. Zonder daarbij naar achteren te leunen. Maak de twist vanuit je middel, daarna je borst, daarna je schouders en daarna pas je nek. Steeds twistend op een uitademing. Kijk over je rechterschouder. Als je niet verder kunt, houd dan vast. Kom daarna voorzichtig terug (rustig, ook steeds op een uitademing). Daarna doe je de oefening nogmaals, en dan naar links.

Toen ik eenmaal op het verste punt was in de twist, leek het wel of mijn romp helemaal andersom op mijn benen stond. Wauw! Ik voelde me als een uil:  Lekker joh!

Het mooie en fijne van een twist is dat het je systeem grondig reinigt. Overigens is het verstandig om deze oefening, als je ‘m nog nooit hebt gedaan, onder begeleiding van een ervaren Sri Sri Yoga-teacher te doen.

Er is altijd ruimte

Nu, ruim een jaar later, kan ik nog steeds terug naar dat gevoel: dat er altijd ruimte is voor meer twist-ruimte (en verlenging). En dat helpt me enorm bij de yogateachertraining die ik momenteel volg bij een ander instituut. In afwachting van de start van de Sri Sri® Yoga-teacheropleiding.

Over Sri Sri Yoga

Sri Sri Yoga is vooral hatha yoga. Aangevuld met andere vormen van yoga.

Je leert een zachte, maar effectieve serie asana’s of lichaamshoudingen. Het helpt je gezonder te leven. Goed voor je lijf, en ook voedend voor de geest en de ziel. Lees meer over Sri Sri Yoga.

http://www.artofliving.org/yoga

Cuny heeft haar eigen bedrijf FFknie, woont vlakbij het strand in Monster met Marco en is in opleiding voor Yoga teacher.