Het is eind jaren ’80 als ik, samen met mijn moeder, die op dat moment tijdelijk bij mij inwoont, het grote Yogacentrum ‘Sivananda’ in Madrid betreed.
Leerzame lessen die ons verdriet om het verlies van haar man, mijn vader, tijdelijk verlicht. Intense lessen in een inspirerende en helende omgeving. Ook de boeken van Louise Hay, de levensleer goeroe van dat moment brengen verlichting en zullen mijn moeder altijd bij blijven.

Ze gaan nadien van hand tot hand en staan nog altijd in haar favoriete rij aan boeken. Totdat mijn baan als modevormgeefster zijn tol opeist. De vele reizen en deadlines laten mij niet toe de lessen te blijven volgen. Ook mijn vriend op dat moment eist zijn aandacht op. Vandaag de dag gaat er steevast een yogamat mee op reis.

Het is het jaar 2000 als ik in aanmerking kom met ‘Arte de Vivir’, (‘Art of Living’ in het Spaans). Wederom aangeslagen door rouw en verdriet vanwege het verlies van mijn eerste platonische liefde en nog geen zes maanden later van zijn beste vriend, op dat moment mijn enige ‘schakel’ tussen het waarom van zijn fatalistisch auto-ongeluk en de vele vragen rondom de dood.
Ik volg de cursus met ademhalingstechnieken, het ‘Happiness programma van ‘Art of Living’. Ook dan is er een partner die het maar ‘onzin’ vindt. Het is uiteindelijk mijn terugkeer naar NL waardoor ik het niet in praktijk breng. Het leven neemt wederom een vlucht, ik sta in een overlevingsstand en moet door.

Het is enige jaren later als ik, eenmaal in NL, in aanmerking kom met Nordic Walking. Ik snak naar meer buiten zijn, de natuur, het zien van de facetten van het groen. Op dat moment is er een levenspartner in mijn leven die letterlijk zegt: ‘Als je dat gaat doen, neem ik je nooit meer serieus.’ Toch deel ik mee aan een beginnerscursus en vandaag de dag ga ik nog steeds, serieus aan de wandel.

Nu, 15 jaar later heb ik het ‘Happiness’ programma van Art of Living als herhaler wederom bijgewoond. De krachtige ademhalingsoefeningen werpen hun vruchten af, dag per dag voel ik mijn eigen, intrinsieke kracht toenemen. Het helpt je kwaliteit van leven te verhogen. De door de founder ontwikkelde ademhalingstechniek ‘Sudarshan Kriya’ (Sky)* is zo krachtig dat deze wereldwijd wordt onderwezen door vrijwillige teachers.

Zowel de ademhalingstechniteken als het volgen van Yoga- en meditatielessen adviseer ik vaak aan mijn klanten. Drie onderdelen die de kwaliteit van je leven duurzaam ondersteunen. Die stress relativeert en de pijn van verdriet verzacht. Mijn boodschap in deze is: laat je door niets noch niemand van jouw helende weg afleiden. Verzorg je body en mind als je auto. Plan de benodigde zorg in je dagelijkse routine voordat je accu tegensputtert en onverhoopt tot stilstand komt.

Dit blog werd geschreven door Mercedes Arnau

Mercedes Arnau