Een Afghaan, enkele Syrische mannen, een groep mannen en een vrouw uit Iran en een jonge arts uit Eritrea. Elke week is er weer een ietwat andere samenstelling van statushouders, mensen die al een huis hebben toegewezen, en asielzoekers die nog in een Asielzoekerscentrum (AZC) verblijven.

Samen met enkelen uit ons team Amsterdam liggen ze te ontspannen op hun matje na wat adem- en losmaakoefeningen. Nog wat geluiden klinken na van de lachmeditatie die we liggend deden. Ik kijk de groep rond en voel me blij, ik voel het effect van ons programma al op de helft van de avond. 

Elke donderdag geven we gratis stress relief workshops in centrum de Meevaart in Amsterdam Oost. We hebben een geweldig team van ruim 10 mensen waarvan er wekelijks een stuk of 4 het programma begeleiden. Het is ook een oefening in lesgeven; de basis hebben ze in september 2018 geleerd in het trainingsweekend met Heleen Klinkert en Saskia Niessink. 

IAHV – International Association for Human Values

Deze workshop is ontstaan vanuit de organisatie IAHV, de International Association for Human Values, door Sri Sri Ravi Shankarin 1982 opgericht. Officieel heet de training HRE, Healing Resilience and Empowerment. Dit wordt in onderstaand filmpje mooi uitgelegd door Katrien Hertog, de Vlaamse teacher die met name in Libanon programma’s heeft opgezet met geld vanuit de Europese gemeenschap. Wij hebben in Nederland een start kunnen maken met geld van een anonieme sponsor. De workshops kosten echter niet veel en de zaal in centrum de Meevaart krijgen we ook gratis. Het is vooral tijd en liefde die we investeren. 

Saamhorigheid

Wat indrukken om een beeld te geven; afgelopen week nam een Syrische man zijn beide ouders mee. Zijn moeder, met hoofddoekje, hield haar dikke winterjas de hele les aan, wat prima was, maar tijdens de lichaamsoefeningen wel een beetje onhandig en bij de lachmeditatie waarschijnlijk erg warm. Hij was een grote hulp in het vertalen voor zijn beide ouders, die geen woord Engels en nog nauwelijks Nederlands spraken. Hij had het in een half jaar al een beetje geleerd. De week erna vieren we de verjaardag van een van de Iranese mannen. Het voelt als een feestje van een goede vriend. Als ik een paar dagen later hoor dat hij een ongeluk met de fiets heeft gehad in hartje Amsterdam en een hoofdwond, dan schrik ik en stuur ik hem de dagen erna een appje. Gelukkig komt hij al snel weer meedoen en gaat het weer beter met hem. We kopen elke week wat snacks die we aan het eind van de avond met elkaar delen. Het is zo’n fijne sfeer van saamhorigheid, dat volgens mij alleen daarvoor de meeste mensen al terug komen. Maar het effect gaat diep. Een deelnemer zegt dat hij sinds het aanleren van de oefeningen deze dagelijks thuis beoefent en hierdoor geen slaappillen meer gebruikt! 

Jamshid Rahimi, uit Afghanistan, schreef op mijn verzoek een stukje onder mijn wekelijkse post op de Facebook pagina ‘Help Statushouders Amsterdam’: 

“These are the most fun sessions I have ever experienced. You play games, you laugh, sing, do the ocean breath, do the body scan, you reach close to fall asleep then you energize with alternate nose breathing and at the end you eat some snacks/fruits. Before sleep I do ocean breath, my son who is 3 years old, sings Do-do daddy-daddy! Thank you Marga van Klinken and the team who dedicate your time and give these workshops for free”.

Ik ervaar het als rijkdom dat ik deze mensen heb leren kennen!

Marga van Klinken, teacher HP in Amsterdam

IAHV Peacebuilding Facebook