“Je kunt ze gewoonweg niet allemaal helpen”

Half augustus vertrok Haleh Schuurmans (M&D/ICT) met een vriendin naar Griekenland. Maar ze ging niet voor een zon-, zee-, strandvakantie. Haleh deed vrijwilligerswerk op het eiland Lesbos voor de stichting ShowerPower.

Haleh treft erbarmelijke leefomstandigheden aan in het overbevolkte vluchtelingenkamp ‘Moria’. Hier verblijven mensen die gevlucht zijn uit allerlei conflictgebieden zoals Afghanistan, Congo, Syrië en Sudan. Er zijn veel te weinig toiletten en douches voor de ruim tienduizend mensen; vaak is er geen water. De stichting ShowerPower biedt vrouwen en kinderen warme en schone douches in een safehouse buiten het kamp.

Vijf minuten douchen

Met een busje worden vrouwen en kinderen opgehaald uit het kamp. “Per dag verwelkomen we ongeveer veertig personen in ons safehouse. Dan leggen we ze de regels uit: je mag slechts vijf minuten douchen. Nieuwe mensen schrikken zich rot, net als ik overigens toen ik dat voor het eerst hoorde. Maar het lukt wel. ShowerPower betaalt elke vier dagen 90 euro voor het legen van de septic tank met het vieze spoelwater.”

Kwetsbaar en onveilig

Het safehouse is meer dan een ruimte waar mensen komen douchen. In een huiselijke omgeving kunnen de vluchtelingen even bijkomen van hun leven in het kamp, waar het niet veilig is voor vrouwen. Haleh: “Toen ik een van hen vroeg naar het douchen in het kamp, vertelde ze dat het vreselijk is. Mannen lopen gewoon binnen als ze staan te douchen. Vrouwen voelen zich kwetsbaar en onveilig.”

Wegsmokkelen

Haleh komt zelf uit Iran en spreekt dezelfde taal als de mensen uit Afghanistan. “Onze talen verschillen niet zoveel, vergelijk het met Nederlands en Vlaams. Mensen kunnen makkelijker hun verhaal kwijt in hun eigen taal. In het Engels blijven gesprekken vaak oppervlakkig. Sommigen willen helemaal niet praten. Die zijn totaal afwezig, er komt niks bij hen binnen. Kinderen huilen vaak als ze weer worden teruggebracht. Een jonge moeder vroeg of we haar baby konden wegsmokkelen. Mijn vriendin vroeg: ’hou je dan niet van je kind?’ Waarop zij antwoordde: ‘jawel, juist daarom’.“

“Er kwam een oma met haar kleinzoontje. Ik gunde de oude vrouw om lekker even alleen te douchen. Wij hebben spelletjes en knutselspullen liggen voor de kinderen. Maar de jongen liet zijn oma niet los. De vrouw vertelde dat zijn moeder is omgekomen in de oorlog in Afghanistan. Sindsdien klampt hij zich aan zijn oma vast. Zij is de enige van de familie die hij nog heeft. Mijn hart brak. Het liefst nam ik alle kinderen mee naar huis.”

20 kilo aan shampoo

Nieuwelingen die voor het eerst bij ShowerPower komen, krijgen schoon ondergoed. “Vaak hebben ze geen reservekleding bij zich”, gaat Haleh verder. “Ze komen met plastic zakjes aanzetten, hebben niet eens een tas, niks. Op een gegeven moment hoorde ik mezelf zeggen: ‘Is deze jurk goed voor jou?’ Ik weet nog dat ik tegelijk dacht, waarom heb ik eigenlijk zelf zo weinig kleding meegenomen? Ik realiseerde me weer dat ik die kofferruimte nodig had om 20 kilo aan shampoo mee te brengen voor  ShowerPower. De stichting is afhankelijk van giften.”

Emotioneel en fysiek

Haleh vond het een indrukwekkende ervaring: “Het was emotioneel zwaar maar ook fysiek. Tussen iedere doucheronde moet je alle badkamers – drie in totaal – schoonschrobben. Na de laatste ronde worden alle handdoeken gewassen en het hele huis grondig schoongemaakt voor de volgende dag. En toen we ook nog eens luizen constateerden, hadden we extra werk met het wassen van de hoezen die over de banken lagen.” Haleh zal dit jaar niet zo snel weer naar Lesbos gaan. “Ik blijf ShowerPower steunen met inzamelingsacties. Mijn gang staat alweer vol met bijvoorbeeld shampoo, luiers, ondergoed en kleding.”

Wil je meer weten over ShowerPower? 

Kijk dan op www.showerpower.eu

Wil je meer weten over de inzamelingsacties van Haleh? 

Stuur haar dan een mailtje: h.schuurmans@s-hertogenbosch.nl. 

Over Haleh Schuurmans
Haleh is Art of Living teacher sinds 2016, ze geeft de Art of Breathing cursus en is Sri Sri Yoga teacher.

Haleh Schuurmans

(Dit artikel komt uit:
Reflex gemeente ‘s-Hertogenbosch: Buiten werktijd)