Dit blog werd geschreven door Monica Fauth.

Het is maandag ochtend 6 uur, de zon is net op, een heerlijk zacht briesje waait door mijn kamer die geen ramen met glas heeft, maar gewoon open zijn. Ik word wakker in mijn eigen huis op Lamu, een klein voornamelijk moslim eilandje voor de Keniaanse kust, waar ik twintig jaar geleden na 1,5 jaar gebackpackt te hebben ge-eindigd ben.

Vandaag ga ik naar de meisjes school, de Shela Bright Secondary School, die hier vijf minuten lopen vandaan ligt. Het zijn voornamelijk moslim meisjes tussen 14-18 jaar van veelal arme afkomst. School is elke dag van 7 uur tot 5 uur, de meeste meisjes komen uit Lamu Town zo’n 45 minuten lopen.

Sinds een paar jaar help ik de meisjesschool via Art of Living: inmiddels hebben we een computer klas gebouwd, schoolbanken gedoneerd, een goed kopieerapparaat aangeschaft en voorzien we de meisjes met maandverband. Iets waar je eigenlijk nooit bij stilstaat, maar veel meisjes komen niet naar school als ze hun ongesteldheid hebben. In “ruil” voor deze hulp mag ik yoga geven en pranayama. Hoezo “ in ruil” ? In onze moslim gemeenschap wordt yoga nog altijd geassocieerd met religie, maar als ik materiële hulp bied mag ik wel yoga geven. En dat is mijn doel: de kennis van Guruji doorgeven, omdat ik weet hoeveel baadt het geeft, hoe het je leven kan verrijken en hoe het een positieve bijdrage kan leveren aan de community in Lamu.

Ik voel me erg opgewekt deze ochtend en met veel plezier beginnen we de yoga. We sluiten af met pranayama, een aantal minuten meditatie en ik eindig met: Breng een grote glimlach op je gezicht en lach naar je hart en zeg tegen jezelf: “I’m a very beautiful person. Open your eyes and give a smile to the people around you.” De dag kan beginnen en de meisjes lopen het lokaal uit.

Dan komt er een meisje naar me toe, ze is wat onzeker, en begint bijna te huilen. “Monika kan ik alsjeblieft even met je praten. Ik kan helemaal niet leren op school, ik snap niet wat de leraren mij vertellen en thuis vinden mijn ouders mij ook dom . Ik word altijd uitgelachen in de klas en ik voel me waardeloos.”

Ik roep Guruji’s hulp in gedachten en vraag haar wat ze wel kan, dat ieder mens talenten heeft. Ze zegt dat ze tekenen heel leuk vindt, maar helaas wordt op deze school geen aandacht gegeven aan creativiteit, Ik geef haar een blessing en zeg haar dat ik niets kan beloven maar wel mijn best zal doen voor haar. En bemoedig haar om de ademshalingsoefeningen die ze leert ook thuis te doen.

Twee dagen later geschied er een wonder! Het is Art festival in Lamu en een aantal leerlingen worden uitgenodigd om met kunstenaars aan een art workshop mee te doen. Ik heb het hoofd van de school weten te overtuigen dat deze workshop heel goed zou zijn voor het meisje en , na goedkeuring van de ouders en onder toeziend oog van oudere broer, mag ze meedoen. Svetlana, een Russische kunstenares uit Amsterdam, weet inmiddels van dit meisje, en begeleidt haar. Het meisje maakt een prachtige tekening van een hand met schitterende figuren erop, zoals henna getekend wordt. Er is een Tv crew aanwezig en dan vragen ze haar of ze gefilmd en geïnterviewd mag worden! En dat wil ze wel! ‘s Avonds is ze te zien op TV en voor het eerst is vader super trots op zijn dochter!! Zijn dochter op TV! Het meisje komt het mij de volgende dag vol zelfvertrouwen vertellen en ik ben zo blij voor haar. Ieder mens is uniek en heeft goede eigenschappen.

Groeten uit Lamu,

Monika Fauth

 

Vakantieplannen?

Het Lamu Yoga Wellness is van 1-5 Nov 2017 en het Lamu Yoga festival 14-18 Maart 2018. Monica is de organisator. Bekijk de mooie website www.lamuyoga.org.

Ze zijn verkozen tot Nr 1 worldwide most worth travelling for yoga festival!!  (5 Yoga Festivals Worth Traveling the World For) en https://we.tl/iK7HAsBRo3

Monica geeft ook Art of Living retreats in haar Banana House en dagelijks yoga: www.bananahouse-lamu.com.