Dit blog werd geschreven door Anneke van Rosse.

Kiran Byrt is een Art of Living van het eerste uur en speciaal vanuit Noorwegen overgekomen voor het Happiness Programma.

Op vrijdagavond druppelen de eerste mensen binnen. Mensen die onwennig de kat uit de boom kijken en mensen die al vaker het programma gevolgd hebben, gezichten, moe van een week werken, afwachtende gezichten en gezichten vol verwachting over wat het komende weekend ze zal brengen. Eenmaal van start gebeurt er veel en vliegt de tijd.

Het is bijzonder om de verbondenheid tussen adem, yoga en meditatie te ervaren; daar staan we normaal eigenlijk nooit bij stil. De yoga-oefeningen worden makkelijker als je hier de juiste ademhaling bij gebruikt. Door de yoga-oefeningen te doen, maak je je lichaam ongemerkt klaar om diep te kunnen mediteren. De ademhalingstechniek waar de hele cursus om draait, de Sudarshan Kriya, zorgt ervoor dat je je lichaam schoont van de afvalstoffen van stress. Stress laat afvalstoffen in je lichaam achter waar je op vele manieren last van kunt hebben. De ene persoon gaat piekeren, de andere persoon krijgt angsten, een volgende krijgt een hoge bloeddruk, allemaal manieren van het lichaam om met deze afvalstoffen om te gaan. In de Sudarshan Kriya gebruik je een techniek waarmee je deze afvalstoffen via de adem je lichaam laat verlaten. Met voor mij na afloop, als resultaat een beleving van leegte in mijn hoofd, totaal “zijn”, helemaal in het “nu”.

Het is een dynamische cursus, waarin we ook veel gelachen wordt. Ook werd er gemediteerd en doen we allerlei oefeningen om de medecursisten op een boeiende manier beter te leren kennen en daardoor onszelf. Mooi is het om de verbondenheid te ervaren die gaandeweg het weekend tussen de deelnemers ontstaat. Op zaterdag en zondag zie ik tijdens de lunchpauze heel natuurlijk kleine groepjes ontstaan waarin mensen van hun lunch genieten, delen en mooie gesprekken met elkaar voeren.

Aan het einde van de cursus maken we een groepsfoto van de 75 deelnemers en Kiran. Wat een verschil met hoe iedereen binnenkwam! Stralende gezichten waar de energie van af spat. Het spontane ‘lachen voor het vogeltje’ kost echt niemand enige moeite. Nu, een week na de cursus ervaar ik nog steeds dat ik veel energie heb en het leven met een grote lach bekijk en aanga.

Ik sluit af sluiten met de woorden die trainer Christhopher Kiran Byrt ook gebruikte aan het einde van de cursus: “It’s all over now, it was just like a dream!” Een droom die helpt om wakker te worden!

kiran Kiran Byrt