Dit blog werd geschreven door Carolien Ruijs.

Het was alweer veeel te lang geleden dat ik een stiltecursus had gevolgd. Acht jaar! Dit voorjaar werd er vlakbij mijn woonplaats eentje georganiseerd en ik schreef me in. De cursus die ik 8 jaar geleden volgde was in het Art of Living Centrum in Duitsland, met 350 andere cursisten. Dat was me toen niet heel goed bevallen…

Want 350 man bij elkaar, in twee vrij kleine zalen waar we nauwelijks plek hadden om ons yogamatje uit te rollen… Je slippers zoeken tussen 700 andere slippers die bij de ingang van de zaal staan… (en maar hopen dát ze er nog staan, want ik was ze ook geregeld kwijt en dan doken ze even later ergens anders weer op… Dat was wat mij bezighield (wil het nog net geen stress noemen). En iedere ochtend om half 6 op omdat om 6 uur de yoga begon… Niet mijn sterkste kant: vroeg opstaan. Dus ik ervoer tijdens die cursus destijds best wel wat stress en liep tegen wat weerstand in mezelf aan.

Veranderd

Ik was dus heel benieuwd hoe het mij deze keer ging bevallen. Het zou een kleine groep worden vanwege de locatie, dus dat was een goed begin. En dat was ook zo!

De cursus was in één woord GE-WEL-DIG. Eigenlijk álles wel: de kleine, intieme groep, geen rijen wachtenden bij de wc, geen sloffen die weg waren, een prachtige locatie, heerlijk Ayurvedisch eten, de ‘kennisvideo’s’ die inmiddels ondertiteld en daardoor véél beter te volgen zijn en… ik durf het bijna niet te zeggen: misschien lag het ook wel een beetje aan mij. Ik merk dat ik in die 8 jaar een stuk relaxter ben geworden. Dingen waar ik mij vroeger druk om kon maken of aan kon ergeren gingen deze keer aan mij voorbij. Heerlijk, wat een rust in mijn hoofd en lijf geeft dat. Zelfs het vroege opstaan kostte me geen enkele moeite (hoera!).

s4s3

Ik realiseer mij dat elke ervaring nieuw is en daardoor anders ervaren kan worden. Alles verandert… ik, mijn leven en hoe ik alles in mijn leven ervaar en doe. En dat is een fijn gevoel. Ik ben geneigd om ‘oude ervaringen’ te koppelen aan nieuwe ervaringen en dat kan natuurlijk helemaal niet. Elke nieuwe ervaring is echt een ‘níeuwe ervaring’.

Cadeau

En wat een cadeau is deze stiltecursus voor jezelf. Vijf dagen ‘naar binnen gaan’, waarvan drie in stilte. Met meditaties, kennis, yoga, wandelen in de natuur. Ik voelde me met de dag sterker, rustiger, relaxter en liefdevoller worden. En ja, dat voelt goed! Ik zet ook vaker thuis of in de auto de radio uit. En áls ik muziek luister dan luister ik ook echt.

En ik heb mij voorgenomen om niet meer 8 jaar te wachten op een volgende stiltecursus: ieder jaar ga ik mij een cadeau geven en de volgende staat alweer genoteerd in mijn agenda! Ik kan het iedereen aanraden.

s2s1

studio-ca-ks03Carolien Ruijs